Rendszerüzenet

A dietetikus néhány alternatívát kínál az olívaolaj helyett. A repceolaj például rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, a kókuszolaj pedig egészségesebb telített zsírokat tartalmaz.

Az olajfa terméséből – az olajbogyóból – egyre többször van hiány. Dr. Sarah Schenker dietetikus a dailymail.co.uk írásában néhány alternatívát kínál különböző olajfajtákból.

1. Repceolaj – A legjobb a sült zöldségekhez

A repceolaj 6 százaléka telített zsír az olívaolaj 14 százalékához képest. Tízszer több omega-3 zsírsav van benne és 50 százalékkal több E-vitamin.

A szakértő szerint: az egyik legegészségesebb olaj, de egy kissé zöld, füves az íze. Amikor a zsírsavak oxidálódnak, káros hatások érik a szabad gyököket. A repceolaj nagyon füstöl, ezért használja sütéshez, grillezéshez.

2. Rizskorpaolaj – Használja rizottóhoz

A rizskorpát a korpa alkotja, ami a rostos, vitaminban gazdag rizs héj alatt van valamint a csíra, ami a tápanyagokban gazdag rizsszem része. Tele van például E-vitaminnal.

A szakértő szerint: a szívvédő E-vitamin, ferulinsavat tartalmaz, ami erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Segít megvédeni az immunrendszert.

3. Kókuszolaj – Keverje krumplihoz

A kókusz fehér húsa 50 százalékkal több laurinsavat tartalmaz, mint az olívaolaj. Szobahőmérsékleten szilárd így nem használható salátaöntetnek, de magas hőmérsékleten ideális a főzéshez.

A szakértő szerint: bár 86 százaléka telített zsír, a kutatások azt mutatják, hogy a kókuszolajat hamarabb feldolgozza a szervezet és kevésbé valószínű, hogy tárolja azt. Azonban mértékkel használja!

4. Dióolaj – Öntse salátákra

A dióolaj segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. A határozott diós íz és a magas égési fok miatt kiváló választás saláták öntetének, dresszingnek.

A szakértő szerint: ízletes, de nem különösebben sokoldalú olaj. Vegyen belőle egy kisebb üveggel és tartsa száraz, hűvös helyen, mert megavasodhat.

5. Kendermagolaj – A sütéshez ez ajánlott

Gazdagabb esszenciális zsírsavakban és omega-3-6-9 zsírsavakban, mint a többi olajfajta. Emellett fele annyi telített zsírsav van benne, mint az olívaolajban. Egy evőkanál biztosítja a napi ajánlott omega-3 zsírsav bevitel 94 százalékát.

A szakértő szerint: a kendermag olaj nagyon sokoldalú. Használhatja sütésre, öntetnek. Az egyik legegészségesebb alternatívája az olívaolajnak, bár az íze nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog. Aszalt gyümölcsökkel és fűszerekkel lehet ellensúlyozni.

Forrás: hazipatika.com